ROZHOVOR: Do nové sezóny s novým trenérem Jiřím Kabylem

15.08.2018 08:20

Letní přípravu na zahájení sezóny 2018/2019 zahájil s lhoteckým A-týmem nový trenér Jiří Kabyl st. Starší píšeme proto, že ve Lhotě již v sezóně 2017/2018 nastupoval v zeleno-bílém dresu jeho syn Jirka. Ale vraťme se ke "Kábovi" staršímu. Jirka se narodil 11. ledna 1965 v Praze a je to bývalý fotbalista (záložník), který odehrál v nejvyšší soutěži celkem 126 utkání a vstřelil 24 gólů. Nastoupil za týmy: Sparta Praha, 1. FC Česká Lípa, RH Cheb, SK Sigma Olomouc, TJ Vítkovice, FK Teplice a FK Chmel Blšany a v sezóně 1991/1992 působil v japonském klubu Sanfreece Hirošima. V juniorském věku odehrál 4 zápasy za reprezentaci. 

Abychom Kábu poznali více, malinko jsme ho vyzpovídali...

 

1. NEJDŘÍVE ZAVZPOMÍNEJ NA SVOJI HRÁČSKOU A TRENÉRSKOU KARIÉRU?

Začínal jsem na Spartě jako žák a strávil jsem tam 11 let, v 17 letech jsem odehrál první ligové utkání, souběžně jsem hrál za Mladou Boleslav ve druhé lize. Pak jsem v lize pokračoval 4 roky v Chebu, odkud jsem přestoupil do Japonska, kde jsem si zahrál japonskou ligu za Hirošimu. Po návratu jsem hrál v Olomouci, kde jsem si zahrál Pohár UEFA proti Fenerbahce a Juventusu. V té době jsem musel na operaci s třísly, po operaci jsem byl na hostování ve Vítkovicích, kde jsme se úspěšně zachránili v lize. Pak jsem hrál druhou ligu v Teplicích a rok jsem jezdil hrát nižší soutěž do Německa.

2. NA CO BY JSI V KARIÉŘE NEJRADĚJI ZAPOMNĚL?

Asi jako každý sportovec nerad vzpomínám na zranění, kromě již zmíněné operace třísel to byla zlomenina zánártních kůstek, kdy jsem měl na noze 6 týdnů sádru a po sundání jsem dostal od vedení úkol, abych se za 16 dní dal do pořádku a abych nastoupil v důležitém utkání, které jsme potřebovali vyhrát. Porazili jsme Trnavu 3:0, od 60. minuty jsem dostával křeče střídavě do obou nohou.

3. TVŮJ PRVNÍ SPORTOVNÍ ZÁŽITEK?

Prvním velkým zážitkem bylo, když jsem jako reprezentant Československa do 15 let jel na první zájezd do západní Evropy do Francie. Pak už těch zájezdů bylo více, s reprezentací do 18 let jsme získali stříbrné medaile na Mistrovství Evropy v roce 1983 v Anglii, když jsme se dostali do finále přes Německo, Anglii a ve finále na Tottenhamu jsme prohráli s Francií 0:1.

4. KTERÝ TRENÉR JE TI BLÍZKÝ SVÝM STYLEM A ZPŮSOBEM TRÉNOVÁNÍ?

Ve své kariéře jsem zažil trenéry Ježka, Uhrina, Brücknera a mnoho dalších, u každého z nich by se našlo spousty zajímavých věcí. Já se snažím s hráči být kamarád, nechci být kritikem, naopak se radši snažím kluky pochválit, povzbudit a poradit. Jsou mi sympatičtí trenéři, kteří už na první pohled žijí s mužstvem.

5. KTERÝ KLUB HRAJE PODLE TVÉHO GUSTA?

Líbí se mi technický fotbal, rád se koukám na technické dovednosti hráčů, těch mužstev a hráčů by bylo více, nemám vyhraněné jedno mužstvo.

6. JE TĚŽŠÍ ÚDĚL BÝT HRÁČ NEBO TRENÉR?

Každá úloha je jiná, v obou případech musíte být dobrou součástí týmu. Jako trenér máte šanci čerpat ze svých zkušeností. Na závěr své hráčské kariéry jsem fungoval jako hrající trenér v Libiši, jako nováček krajského přeboru jsme po dvou letech postoupili do divize a po několika kolech jsem musel udělat "těžké" rozhodnutí, sám sebe nenominovat a nechat hrát mladší.

7. CO JE NA FOTBALE PRO TRENÉRA NEJTĚŽŠÍ?

Někdy zažíváte situace, že musíte postavit jedenáct hráčů a jako trenér víte, že za svůj přístup k tréninku by si zasloužilo hrát v základní sestavě víc hráčů. Takže to těm hráčům je třeba říct, že nehrají někdy z taktických důvodů, někdy se prostě rozhodnete pro někoho jiného. Já se snažím o to, aby všichni hráči cítili důvěru a vytvářeli dobrou partu, aby i hráči, kteří nehrají od začátku, byli důležitou součástí mužstva.

8. ČÍM SI VYPLŇUJEŠ VOLNÝ ČAS?

Vzhledem k tomu, že trávím hodně času na fotbalech, tak zbytek volného času se snažím věnovat rodině. Rád chodím do divadla, společně s rodinou rádi chodíme na letní scénu na Vyšehradě, na otáčivé hlediště v Českém Krumlově, už teď jsme si s manželkou koupili lístky do divadla i na Silvestra... Máme doma 5-letého rodinného miláčka dalmatina, takřka každý den začínám alespoň 6 km procházkou. Přes léto chodím hrát fotbal za fotbalové internacionály, kde se potkávám se skvělými hráči z minulosti. Každý rok organizuju zážitkový turnaj pro mladší žáky - Kába cup.

9. JAKÉ JÍDLO NEVEZMEŠ DO ÚST?

Nemám rád zelňačku, segedín. V Japonsku jsem jedl často kraby, chobotnice a další mořské příšery, od té doby už je moc nemusím, i když ryby naopak mám rád.

10. ČEHO SE ŠTÍTÍŠ?

Představa, že v přírodě potkám plazícího se hada, je pro mě dost nepříjemná.

11. JAKOU HUDBU MÁŠ RÁD?

Mám rád české písničky, rád si poslechnu Kluse, Zagorovou, Nohavicu, Nedvěda, Hegerovou, kromě dechovky snad cokoliv.

12. NA JAKÝ SPORT SE RÁD DÍVÁŠ?

Samozřejmě na fotbal, rád se dívám na hokej (občas si zajdu na Spartu na ligu), rád si pustím tenis, basketbal. Samozřejmě při olympiádách fandím u každého sportu.

13. JAKOU NEJLUXUSNĚJŠÍ VĚCI JSI SI KDY KOUPIL?

Slovo luxusní může mít pro každého jiný význam. Manželka nemá ráda pavouky, šváby a podobnou havěť. Když jsme bydleli v Hirošimě, tak tam bylo naprosto běžné, že se například u vany objevil šváb. Tak jsem v obchodě koupil takový plastový domeček, na jedné straně byl vchod, uvnitř látka, která švába vlákala dovnitř a na druhé straně dvířka, kde vypadl šváb v neškodném stavu. Myslím, že v danou chvíli to byl pro moji ženu nejluxusnější dárek jaký dostala.

14. KDYBY SIS MOHL NA 24 HODIN ZKUSIT NĚJAKÉ ZAMĚSTNÁNÍ, JAKÉ BY TO BYLO?

Mám rád zvířata, líbilo by se mi strávit 24 hodin v zoo. Být třeba mezi šimpanzi, kteří by se ke mně chovali jako ke kamarádovi, přišli by se pomazlit,  to by se mi líbilo.

15. JAK JSI SPOKOJEN S PŘÍPRAVOU TÝMU NA PODZIMNÍ ČÁST SEZÓNY?

Na jednu stranu jsem spokojený s přístupem kluků, na druhou stranu bych byl spokojenější, kdyby mohli všichni být na každém tréninku. Bohužel kluci mají své zaměstnání a fotbal občas musí jít stranou, někteří se někdy nedostanou ani na jeden trénink za týden. Přesto si myslím, že kluci tvoří dobrou partu a snaží se udělat maximum pro to, aby si to v práci nějak zařídili a mohli se vidět co nejčastěji.

16. JAK VYPADÁ KÁDR PŘED ZAČÁTKEM SEZÓNY?

Z jarního kádru odešli Borek a Kunc, přišli Hájek, Chlapec a Houžvička, Hejduk po půlroční absenci začal s tréninkem, naopak se zranil Vlasatý.

17. KTERÉ TÝMY POVAŽUJEŠ ZA NEJVĚTŠÍ SOUPEŘE?

Přes léto některá mužstva posilovala, takže až první kola ukáží, jakou sílu mají jednotlivá mužstva. Myslím si, že do přeboru postoupila ambiciózní mužstva, z divize spadla Vykáň, zůstal loňský vítěz Poříčí, takže očekávám, že soutěž bude kvalitnější. No a my se můžeme těšit na další kladenská derby.

18. JAK SE TI LÍBÍ V NOVÉM PŮSOBIŠTI, U NÁS VE LHOTĚ?

Letní přípravu jsme strávili na hřišti v Kačici, do Lhoty na hřiště se dostaneme až po prvním mistráku. Hráči i všichni ostatní okolo mužstva vypadají jako dobrá parta, takže se mi tady líbí, těším se na každý trénink, na každé utkání. A líbí se mi názor, který mi řeklo vedení oddílu před mým příchodem, že se ve Lhotě chce dělat fotbal, který nás všechny bude bavit.

 

 

Zpět